Følelser har superpower
(over din mad)

“Tænk, at jeg skulle nå at blive 65 år, før jeg opdagede, at det er mine følelser, der har har styret mine ture op og ned i vægtelevatoren størstedelen af mit liv.”

Ordene kommer fra en klient, der omsider fik knækket koden og fandt vejen ud.

Mad, sødt og alkohol har en fantastisk evne til at dulme ubehagelige følelser. Det virker!

Mekanismen er enkel.

Når du er fyldt i maven, så føles mindre tomt indeni. Win-win.

Dit fokus ryger på maden i stedet for følelsen, og dopaminsystemet i din hjerne kvitterer med et kort stjernestund. What’s not to like?

Men…

Træerne vokser desværre ikke ind i himlen, og kort efter bliver du indhentet af samvittighedspolitiet, som rundhåndet uddeler mentale knytnæveslag. Flere følelser – Av.

Din indre kritiker kan være en bøddel.

Snart har du brug et nyt fix – mere mad, flere kager? Et hamsterhjul.

Du kan spise på alle følelser

Vejen ud af “følelsesmæssig spisning” handler om meget andet end mad. Det er bare så meget lettere at detoxe din krop fremfor dine tanker.

Lige præcis den del er nok også den primære årsag til, at de fleste vælger at rette enøjet fokus på grønkål og greenies fremfor helheden og sundheden i sindet.

Det behøver ikke altid være store livskriser, du spiser på. Der er faktisk ikke den følelse, du ikke kan spise på af både gode og dårlige følelser. Hygge er da noget man kan tygge. Det kan blive en vane at udfylde enhver pause i hverdagen med noget, du putter i munden, og med tiden er du fanget i automatpiloten.

Det kommer bag på mange,  at det ikke kun er de dårlige følelser vi spiser på.  Når du spiser på følelser,  så dulmer du desværre også de gode følelser,  og holder dem nede på lige fod med de ubehagelige.  Det gør at du får gradvist sværere ved at mærke dig selv i forhold til ALLE slags følelser. Det føles tomt,  og som om der mangler noget spiseligt for at du kan komme i den helt rette glade stemning.

Når jeg stiller spørgsmålet til mine kunder : “Hvad gør dig rigtig glad?”  Så har de ofte svært ved at svare, af den simple grund,  at de har været vant til at spise sig væk fra muligheden for at kunne mærke en dybfølt glæde indeni uafhængigt af mad. Det tager tid at genetablere kontakten, og det siger næsten sig selv at en kostplan vil fremstå utilstrækkelig i den sammenhæng.

Af de svære følelser er det typisk frustration, rastløshed og  kedsomhed som er nogle af dagligdags følelser jeg oplever, mange spiser på.

Ensomhed er nærmest blevet en universel følelse i vort samfund over de sidste årtier. Ensomhed er ikke kun fravær af relationer – du kan være ensom blandt mange. På den konto har jeg kvalt mange kager i mit liv.

En skamfuld følelse af forkerthed indeni som gjorde, at jeg knoklede i 24/7 med at pudse facaden op udadtil. Ingen måtte opdage min hemmelighed, for hvem gider være den, som ingen gider lege med?

Det er heldigvis lang tid siden, at jeg sad fast i den strategi, og i dag er jeg fri, eller rettere: så fri som jeg ønsker at være.

Jeg kan stadig kan finde mig selv på sofaen med pose matadormix på en gråvejrsdag, bare fordi jeg synes jeg har fortjent det.

Den sidste snert af ufrihed foretrækker jeg at leve med – den er mit tilvalg.

Følelser skal høres

Når du spiser for at undgå at mærke dine følelser, svarer det til, at du spiser franskbrødsmadder med puddersukker i stedet for rugbrød. Det forsøder øjeblikket, men mætter ikke en meter, og du går glip af vigtig næring i form af læring.

Dine følelser har et budskab.

Beskeder som du vil overhøre, når du konstant slukker for den kanal de sender på.

Holder du kanalen åben og lytter aktivt, kan du nøjes med en stille og næsten harmonisk koncert.

Undlader du at høre efter, vil de forsøge at vække dig med lidt mere power. Så sætter de rockkoncert på programmet.

Bliver du ved at lukke ned, topper de op med heavy metal.

Nu er vi oppe på en styrke, der virkelig kræver rå mængder af mad, og hvad du ellers kan støve op i skabene.

Hvis du ikke vil høre, må du føle. De giver aldrig op!

Bokser du også med mad og følelser i dit liv, så husk at mentorforløbet er skræddersyet til dig, der gerne vil knække koden og blive fri.

Jeg hjælper dig gerne til et mere kærligt og fredfyldt forhold til din mad.