LOW FOD MAP DIET

Diæten der giver dig ro maven
Book tid til kostvejledning

LOW FOD MAP diet

Hvis du lider af irriteret tyktarm og ofte oplever mavesmerter, oppustethed, stor prutte trang, forstoppelse eller diarre.

Så er LOW FOD MAP diet sandsynligvis noget for dig.

Tidligere behandlede vi konsekvent med masser af fibre, væske og motion ved disse typer af smerter. Men for nogen har fibrene imidlertid kun gjort ondt værre.

Siden vi nu har fået den australske australske LOW FOD MAP diet, udviklet af Susan Shephard, har livet ændret sig for rigtig mange til det bedre.

Ca. 70% af patienterne med irriteret tyktarm oplever bedring, når de følger diæten – enten helt eller delvist.

Hvad er LOW FOD MAP diet?

FODMAP udtales fonetisk som FÅTMAP – og ikke FOODMAP som mange forveksler det med.​​

LOW FOD MAP diet er en udelukkelses diæt, der handler om, at du som udgangspunkt udelukker en bestemt type af kulhydrater i 4-8 uger:

F = Fermenterbare. Betyder at kulhydraterne nedbrydes i tarmen af bakterier.
O = Oligosaccharider. Findes f.eks. hvede, rug, byg, hvidløg, løg, porrer, pistacienødder m.v.
D = dissaccharider. Findes f.eks. i mælk, is, yoghurt, ost m.v.
M = Monosaccharrider. Findes f.eks. i juice, honning, pærer, æbler m.v.
A = And (og) – så på dansk burde den hede FODMOP i stedet for FODMAP.
P = polyoler. Findes f.eks. i blomkål, blommer, brombær, sukkerfri pastiller og tyggegummi, svampe m.v.

Som du kan se af ovennævnte, er det en stor blanding af fødevarer, og ikke kun usund mad det handler om.

Såfremt der kommer helt eller delvist ro i maven i udelukkelses perioden, kan du herefter begyndte at introducere ovennævnte kulhydrater gradvist i din kost.

Hvordan fungerer behandlingen?

Jeg er efteruddannet inden for LOW FOD MAP diet. En diæt som på mange måder er revolutionerende. Det er er en lidt mere omstændig diæt, og det kræver en vis motivation, inden du går i gang.

Den kan synes uoverskuelig, men efter grundig vejledning, oplever de fleste diæten forståelig og konkret, selvom der er del hensyn, der skal tages i hverdagen.

I klinikken lærer du om, hvilke fødevarer der indeholder FODMAPS, og hvordan du kan undgå dem. Du får endvidere en kostplan opbygget efter ovennævnte principper samt masser af inspiration.

Når du har fulgt LOW FOD MAD diet i 4-8 uger, får du hjælp til, hvordan du systematisk kan genindføre FODMAPS i din kost, og på den måde finder vi ud af, om det er alle grupper du skal udelukke i din kost, eller om det kun handler om enkelte af grupperne.

Indenfor 8 uger får du helt klarhed på, om LOW FOD MAP diet er noget for dig, samt om det er en diætform du skal arbejdere videre med fremadrettet.

En klient fortæller:

Efter mange undersøgelser på kryds og tværs – senest ved en gastroenterolgisk specialist, pga. oppustethed og mavesmerter, fik jeg at vide, at der IKKE var noget galt!

Det var noget, jeg måtte lære at leve med. Beskeden var næsten ikke til at bære, idet hele min hverdag konstant var fyldt med smerte og ubehag. Jeg lignede en gravid, og er da flere gange også blevet spurgt om: “Hvornår det skulle være”.

​Jeg fik tilfældigvis kendskab til LOW FOD MAP diet via nettet, og jeg tænkte, at det måske kunne være min redning. Jeg besluttede at gribe det seriøst an med grundig vejledning af en professionel, og jeg kontaktede derfor diætist Heidi Dreist for hjælp og støtte til processen. Det er det bedste, jeg har gjort for mig selv!

Det viste sig hurtigt, at diæten var lige noget for mig – faktisk forsvandt mine symptomer allerede inden for de første uger, men jeg fortsatte, til der var helt ro i maven.

Efterfølgende fandt jeg ud af, at det kun var polyoler og fructose, jeg ikke kunne tåle, og det lever jeg fint med foruden. Min mave er nu helt flad, og det er en fantastisk følelse.​

Marinanne 49 år

 

Har du nogen spørgsmål?

Lyder diæten til, den måske kunne være den helt rette løsning for dig? Eller har du nogen spørgsmål til, hvordan behandlingen i dit tilfælde vil foregå?

kontakt mig gerne allerede i dag, så jeg kan fortælle mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig videre med dit mål.